Ohjeita tuomareille

© Elsi Pulli
Olemme keränneet tähän pienen tietopaketin tuomaroinnista, jotta jokainen osaisi tuomaroida oikein ja uskaltaisi ryhtyä tuomariksi.
Ideana on verrata koiraa rodun rotumääritelmään, jonka perusteella koiralle kirjoitetaan laatuarvostelu ja annetaan laatumaininta. Tuomari valitsee kauneimmat koirat, jotka pääsevät kilpailuissa eteenpäin. Jos pelkän rotumääritelmän avulla arviointi tuntuu hankalalta, voi koiraa verrata johonkin valioituneeseen rodun edustajaan arvioinnin helpottamiseksi.
Muistattehan että kuvanlaatu ei vaikuta koiran laatuun.

ARVOSTELU

Jokaiselle koiralle pitää kirjoittaa oma, yksilöllinen arvostelu. Jokainen koira on yksilö, joten arvostelunkin pitää olla yksilöllinen eli ethän kirjoita jokaiselle koiralle samanlaista arvostelua. Arvostelun pitäisi olla kattava ja monipuolinen, ja siinä pitäisi ilmetä koiran niin hyviä kuin huonoja puolia. Arvostelun pitää olla selkeä ja yksiselitteinen eikä ristiriitaisuuksia saa olla. Laatuarvostelun pitää siis olla tuomarin oma kattava mielipide koirasta.

Hyvä arvostelu on monipuolinen, tarpeeksi pitkä sekä selkeä. Älä kerro pelkästään itsestäänselvyyksiä, kuten vain väri, ikä ja sukupuoli. Käytä kokonaisia lauseita, jotta arvostelu pysyy selkeänä ja kattavana. Arvostelun ei tarvitse olla mikään romaani, mutta muutaman irallisen sanan pituinen arvostelu on erittäin huono arvostelu. Käytä arvostelun tekemiseen esimerkiksi 5-7 kokonaista lausetta.

Esimerkki huonosta arvostelusta:
"4 kk vanha. Valkoinen pää. Narttu. Tarvitsee lisää pigmenttiä. Tyypillinen rodukseen. Tarvitsee lisää tukevuutta."
 Yllä oleva arvostelu on melkoisen lyhyt ja puolet siitä on itsestäänselvyyksiä, joita esittäjä itsekin näkee ja tietää.

Esimerkki hyvästä arvostelusta:
"Kookas vahvarunkoinen narttu. Hyvät pään mittasuhteet. Otsapenger voisi olla selvempi ja kaula jalompi. Ulkonevat kyynärpäät. Hieman lyhyt rintakehä. Melko hyvä turkki. Riittävästi kulmautunut takaa. Hieman raskas kokonaisuus. "
Yllä oleva arvostelu on mukavan pitkä ja erittäin kattava. Siinä on monipuolisesti arvioitu koiran eri ominaisuuksia ja tuomarin mielipide tulee selkeästi esille.

Arvostelua kirjoittaessasi voit kerto esimerkiksi seuraavista asioista:
- Yleisvaikutelma (onko koira lihava/laiha, mittasuhteet, ilme yms.)
- Pää (silmät, korvat, kuono jne.)
- Runko (linjat, selkä, rintakehä jne.)
- Raajat (kulmaukset, polvet, ranteet, mittasuhteet jne.)
- Karva (laatu, väri, jne.)

Kaikkea ei tietenkään tarvitse yrittää mahduttaa arvosteluun. Kirjoita arvosteluun ne asiat, jotka pistävät sinua erityisesti silmään, on ne hyviä tai huonoja puolia.
Muistathan merkitä itsellesi ylös tuomarointipäivät. Järjestäjät käyvät kyllä tuomareita muistuttamassa tuomaroinnin alkamisesta ja loppumisesta, mutta jos tuomarointi jää tekemättä, saa varatuomarit ja vapaaehtoiset tuomaroida ilman että varsinaiselle tuomarille asiasta erikseen ilmoitetaan. Joten pidäthän hyvää huolta että muistat tuomaroida ajallaan!
Ryhmä- ja BIS-tuomareiden ei tarvitse kirjoittaa varsinaista laatuarvostelua, mutta tuomarin pitää kuitenkin muutamalla lauseella perustella valintansa sijoittuneiden koirien kohdalla. Näin koiran esittäjäkin saa tietää miksi juuri hänen koiransa sijoittua niin kuin sijoittua.

Junior handlerin arvosteleminen
Junior handlerissa tuomari arvioi esittäjän kykyä esitellä koira rodunomaisesti sekä kuinka hyvin esittäjä saa tuotua koiran parhaat puolet esille. Myös koiran ja esittäjän yhteistyön sujumista arvioidaan. Koiran ulkonäköä ei JH:ssa arvostella. Jotta esittäjän kyky esitellä erinlaisia koiria tulee mahdollisimman hyvin esille, tässä virtuaalinäyttelyssä esittäjän pitää esitellä kaksi eri koiraa.

Minäkö tuomariksi?
Tuomariksi saa ryhtyä kuka tahansa petsieläinen. Tuomariksi voit ruveta Petsiessä Petsien virtaalinäyttely vol10. keskustelussa lisäämällä tuomarilistaan haluamasi rodun nimi oikean FCI-ryhmän alle ja linkittämällä perään vielä profiilisi linkin. Laitathan rodut aakkosjärjetykseen! Järjestäjät päivittivät keskustelusta tuomarit alla olevaan tuomarilistaan. Tämä on samalla vahvistus siitä että tuomariksi ryhtyminen on hyväksytty. Luethan kuitenkin ensin tarkkaan tämän sivun ohjeistuksen ennen kuin ryhdyt tuomariksi. Toivomme kovasti että jokainen sitoutuu ohjeita noudattamaan ja sitoutuu myös tuomarointiin ja näin ollen suorittaa tuomaroinnin ajallaan.

Yksi tuomari saa tuomaroida korkeintaan viisi (5) kehää (varatuomarointia ei lasketa). BIS- ja RYP-kehiä ei saa tuomaroida kuitenkaan kuin yhden per tuomari. Näin jätetään kaikille mahdollisuus tuomaroida BIS- ja RYP-kehiä, eikä käy niin että yksi rohmuaa itselleen esim. viisi RYP-kehää. Tämä tarkoittaa siis että voit tuomaroida joko 4 rotua + 1 RYP- tai BIS-kehän + varatuomaroida 1 RYP- tai BIS-kehän tai sitten 5 rotua + varatuomaroida 1 RYP- tai BIS-kehän.

RYP- ja BIS-kehille valitaan varatuomarit, jotka arvostelevat kehät jos varsinainen tuomari ei ole arvostelua suorittanut ajallaan. Varatuomari suorittaa arvostelun myös siinä tapauksessa jos varsinaisen tuomarin oma koira on päässyt ko. RYP-/BIS-kehään asti. Kaikki RYP- ja BIS-tuomarit voivat siis ilmoittaa myös oman koiransa näyttelyyn, vaikka RYP-/BIS-tuomarina toimiikin.

Jos näyttää siltä että arvosteluajan lähestyessä loppuaan puuttuu vielä tuomareita, saa kehiä ottaa itselleen arvosteltavaksi enemmän kuin viisi, korkeintaan kuitenkin kymmenen (10) kappaletta. Järjestäjät kuitenkin ilmoittavat milloin kehiä saa ruveta varaamaan itselleen useamman kuin viisi, noudatettahan tätä sääntöä, kiitos! Näin kaikki halukkaat pääsevät tuomaroimaan. Ja muistattehan kunnioittaa myös varatuomareiden tuomarointiaikaa, eli vapaaehtoiseksi tuomariksi saa ruveta vasta kuin varatuomarointiaikakin on mennyt umpeen!
Jotta kaikki rodut saisivat vaihtelua tuomareihin, on sääntönä ettei tuomari saa tuomaroida samoja rotuja, joita tuomaroi edellisessä virtuaalinäyttelyssä, eikä myöskään saa tuomaroida samoja RYP-/BIS-kehiä kuin viime näyttelyssä. Jos et muista mitä kehiä tuomaroit viime näyttelyssä, voit tarkistaa edellisen tuomarilistan tuomareista

Muistattehan että tässä näyttelyssä jaetaan Kunniamaininnat eli KM:t, jotka vastaavat oikeiden näyttelyiden SERTejä.

Tervetuloa kaikki tuomaroimaan!