Infoa

© Elsi Pulli
Tältä sivulta löytyy tärkeää tietoa näyttelystä, joten luethan tarkkaan ennen kuin ryhdyt tuomariksi tai ilmoitat koirasi näyttelyyn. Myös edesmenneet koirat ovat tervetulleita näyttelyyn vanhoilla kuvilla.

AIKATAULUT
Tuomari-ilmoittautumisia eikä ilmoittautumisia oteta vastaan enneen eikä jälkeen ilmoittautumisajan. Jos koiraasi ei näy edes vielä ilmoitusajan jälkeen sivuilla laita vaan rohkeasti viestiä Nemolle, Torelle tai Skitsolle. Toivoisimme kovasti että jokainen tuomari merkitsee itselleen deadlinet, jotta saadaan kaikki kehät tuomaroitua ajallaan.

Koirien ilmoittautuminen: 1.6-16.6

Tuomareiden ilmoittaminen: 17.6- 26.6
Arvostelut: 27.6-8.7
Ryhmäkehien arvostelu: 9.7- 20,7
BIS kehien arvostelu: 21.7-27.7


JUNIOR HANDLER
Tässä virtuaalinäyttelyssä on mukana myös Junior Handler kilpailu, jossa on kaksi luokkaa, 10-13- vuotiaat sekä 14-17 –vuotiaat.
Osallistujan pitää ilmoittautua siihen luokkaan, minkä ikäinen hän on ilmoittautumisessa mukana olevissa kuvissa. Eli vanhoilla kuvilla oikeasti vanhempien luokassa kilpaileva henkilö saa osallistua nuorempiin, jos häneltä löytyy kuvia nuortenluokan ajoilta. Yksi henkilö saa osallistua kuitenkin vain yhteen luokkaan kerrallaan. Kummankin luokan voittaja osallistuu vielä Best in Show Junior Handler –kilpailuun.

Ilmoittautumisen yhteyteen pitää linkittää kaksi kuvaa eri koirien esittämisestä, eli yksi kuva per koira. Esittäjän täytyy näkyä kuvissa kokonaan tai vähintään kaulasta/rinnasta alaspäin. Jos esittäjä näkyy kokonaan, saa kasvot retusoida halutessaan suttuiseksi. Kuvasta pitää pystyä arvioimaan kuinka esittäjä esittää koiran. Järjestähät tarkistavat kuvat ja niiden sopivuuden.


JH-kilpailuun saa osallistua myös Petsien ulkopuoliset. Tällöin turistin pitää keksiä itselleen nimimerkki, jolla hän haluaa osallistua kilpailuun. Petsien jäsenet ilmoittautuvat kilpailuun Petsie-profiilillaan.

ARVOSTELEMINEN
Tässä virtuaalinäyttelyssä ei jaeta laatumainintaa EVA (ei voi arvostella).


Näyttelynjärjestäjät tarkistavat jokaisen ilmoittautumisessa linkitetyn rakennekuvan ja joko hyväksyvät tai eivät hyväksy kuvaa. Näin ollen jokainen hyväksytty rakennekuva on sellainen että siitä pystyy laatuarvostelun tekemään. Jos tuomari katsoo kuvan olevan jollain tavoin epäsopiva eli jotain asiaa ei pysty ko. kuvasta arvostelemaan, voi hän oman harkinnan mukaan laskea laatumaininnan arvoa.

Tälläkin kierroksella käytössä on Kunniamaininta eli KM. KM vastaa oikeiden näyttelyiden SERTejä ja kun koira on saanut kolme KM:ää, tulee siitä Petsievalio eli PETVA. KM jaetaan Paras uros ja -narttu kehissä eli yhtä rotua kohden on jaossa kaksi KM:ää. KM jaetaan kuten oikeissakin näyttelyissä eli PU/PN1 saa sen ellei ole jo valio jolloin KM siirtyy PU/PN2:lle jne. Eli KM jaetaan samanlailla miten SERTit jaetaan.

ARVOSTELULUOKAT


Babyluokka (BABY)    3- alle 6kk, paras kunniapalkinnon saanut uros- ja narttupentu osallistuvat Rotunsa paras Baby -kilpailuun. Luokassa ei jaeta laatuarvosteluja.

Pentuluokka (PEN)    6- alle 9 kk, paras kunniapalkinnon saanut uros- ja narttupentu osallistuvat Rotunsa paras pentu -kilpailuun. Luokassa ei jaeta laatuarvosteluja.

Junioriluokka (JUN)    9- alle 18 kk, koira saa laatuarvostelun sekä laatumaininnan, jonka arvo määrittelee koiran jatkokilpailut. Luokan paras uros ja narttu osallistuvat Rotunsa paras Juniori -kilpailuun

Nuortenluokka (NUO)    15- alle 24 kk, koira saa laatuarvostelun sekä laatumaininnan, jonka arvo määrittelee koiran jatkokilpailut.

Avoinluokka (AVO)    24 kk -, koira saa laatuarvostelun sekä laatumaininnan, jonka arvo määrittelee koiran jatkokilpailut.

Veteraaniluokka (VET)    8 vuotta -, koira saa laatuarvostelun sekä laatumaininnan, jonka arvo määrittelee koiran jatkokilpailut. Luokan paras uros ja narttu osallistuvat Rotunsa paras Veteraani -kilpailuun.



LAATUMAININNAT

SA  Sertifikaatin arvoinen

ERI  ERINOMAINEN voidaan antaa koiralle, joka on hyvin lähellä rotumääritelmän ihannetta, joka esitetään erinomaisessa kunnossa, jolla tasapainoinen luonne, joka on korkealuokkainen ja joka on olemukseltaan erinomainen. Sen ulkomuodolliset ansiot ovat suuret ja virheet vähäiset ja sen tulee omata sukupuolelleen tyypilliset piirteet.


EH  ERITTÄIN HYVÄ voidaan antaa koiralle, joka omaa rodulle tyypilliset piirteet, jolla on tasapainoinen rakenne, ja joka on hyvässä kunnossa. Muutama  vähäinen virhe voidaan sallia, mutta ei rakenteellisia virheitä. Tämä laatumaininta voidaan antaa vain tasokkaalle koiralle.


H  HYVÄ annetaan koiralle, joka on rodulleen tyypillinen, mutta sillä on selkeitä virheitä.


T  TYYDYTTÄVÄ tulee antaa koiralle, joka vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun piirteitä tai jonka fyysisessä kunnossa on toivomisen varaa


HYL  HYLÄTTY tulee antaa koiralle, joka ei rakenteeltaan vastaa rotumääritelmää, jonka käytös ei ole rotumääritelmän mukainen tai se on selvästi vihainen, jolla on sääntöjen vastainen kivespuutos, hammaspuutoksia tai poikkeavuutta purennassa tai leuoissa, jonka väritys tai karvapeite on puutteellinen tai joka osoittaa selvästi merkkejä albinismista. Tämä laatumaininta voidaan antaa myös koiralle, joka ei vaikuta terveeltä. Sen lisäksi se voidaan antaa koiralle, jolla on rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe.


NÄYTTELYN KULKU
Tässä vielä pientä informaatiota näyttelyn kulusta näin pääpiirteittäin, jotta ensikertalaisetkin tietävät miten näyttelyssä edetään, niin oikeassa maailmassa kuin näin virtuaalisestikin.


Ensimmäisenä tuomari tekee jokaisen luokan jokaisesta koirasta, pentuluokkaa lukuunottamatta, laatuarvostelun ja antaa koiralla laatumaininnan. Laatumaininnan arvo määrittelee koiran jatkokilpailun: ERI:n, tai jos ERI:jä ei ole jaettu niin EH:n, saaneet pääsevät jatkoon, jolloin valitaan luokkavoittaja. Neljä koiraa sijoitetaan paremmuusjärjestykseen. Tässä vaiheessa tuomari voi jakaa ERI:n saaneille, neljän parhaan joukkoon sijoittuneille koirille SA:n, joka on lippu Paras uros/Paras narttu -kilpailuun. Ilman SA:ta koiran kilpailu päättyy tähän.

Pentuluokassa tuomari arvioi pennun ja antaa tälle halutessaan Kunniapalkinnon eli KP:n, varsinaista laatuarvostelua tuomari ei jaa. Tuomari laittaa KP:n saaneet pennut paremmuusjärjestykseen, neljä parasta sijoittuu. Sama tehdään babyluokan pennuille. Tämän jälkeen paras KP:n saanut uros ja narttu pentu kummastakin luokasta kisaavat parhaan uroksen ja parhaan nartun paikasta. Paras uros ja paras narttu kisaavat vielä Rotunsa para Pentu -kilpailussa.

Paras uros/Paras narttu -kilpailussa kilpailevat siis ne koirat, jotka ovat saaneet laatumaininnan ERI sekä SA:n. Neljä koiraa sijoitetaan paremmuusjärjestykseen. Paras uros (PU1) sekä Paras narttu (PN1) saavat Kunniamaininnan eli KM:n, joka vastaa oikeiden näyttelyiden SERTiä. Jos 1. sijoittunut uros/narttu on jo valio, siirtyy KM 2. sijoittuneelle jne. Paras uros ja paras narttu pääsevät kilpailemaan Rotunsa paras -kilpailuun.

Rotunsa Paras eli ROP valitaan parhaan uroksen sekä parhaan nartun väliltä. Hävinnyt osapuoli on tällöin vastakkaisen sukupuolen paras eli VSP. Tässä näyttelyssä lisäksi valitaan myös ROP-veteraani, -juniori sekä -pentu. Veteraaneissa ja junioreissa ROP-VET ja ROP-JUN arvoista pääsevät kilpailemaan luokkansa paras ERI:n saanut uros sekä narttu. ROP-PEN valitaan kunniapalkinnon saaneiden parhaan uroksen ja parhaan nartun väliltä. ROP koira jatkaa kilpailuaan ryhmä -kilpailuun.

Ryhmäkilpailuun osallistuu jokainen Rotunsa parhaaksi valittu koira (ei ROP-VET, -JUN, ja -PEN). Koira osallistuu FCI-ryhmänsä mukaiseen ryhmäkilpailuun, jossa neljä parasta koiraa sijoitetaan paremmuusjärjestykseen. Ryhmävoittajan tie jatkuu edelleen Best in Show -kilpailuun.


Best in Show eli BIS -kilpailussa kilpailevat jokaisen FCI-ryhmän ryhmävoittaja (RYP1). Neljä koiraa sijoitetaan ja laitetaan paremmusjärjestykseen. BIS1 on koko näyttelyn kaunein koira. Tässä näyttelyssä valitaan lisäksi BIS-veteraani, -juniori, ja -pentu. Näihin kilpailuihin osallistuu jokainen ROP-VET, -JUN, ja -PEN koira. Neljä parasta sijoitetaan.